Premiär för nytt bondeprogram

Intresset för bönder har förmodligen aldrig varit större. Vi vill veta vilka bönder som producerat den mat vi handlar i affärerna, men vi vill också följa med bönderna bakom kulisserna och ta del av deras privatliv. Nu kommer vi också få chansen att lära oss mer om det klassiska yrket.

4143374-plojning-ploughing-plowing

Bonde eller lantbrukare har länge setts som ett yrke som är ganska så slitsamt och man har haft intrycket av att de som jobbar som bönder, verkligen jobbar på riktigt. Men de flesta har sett yrket som lite sämre än många andra yrken och inte alls sett det som glamoröst eller intressant. Nu har dock intresset för bönderna blivit större och vi människor ägnar mer tanke åt bönderna och tycker att de har ett viktigt och härligt jobb. Detta är delvis på grund av att vi är mer intresserade av var det vi äter kommer ifrån och vill veta vilka bönder som odlat just den potatis eller tagit hand om den ko vi ställer fram på middagsbordet. Men yrket har också blivit romantiserat i och med tv-serier som ”Bonde söker fru”. Om ungefär en månad kommer ytterligare ett program där bönderna är i fokus.

”Bästa bonden” har premiär

Det nya programmet ska sändas på TV4, precis som ”Bonde söker fru”. Programmet ska dock inte handla om böndernas kärleksförhållanden, utan mer om deras jobb och vad som gör en bra bonde. Programmet ska heta ”Bästa bonden” och ska bestå av tävlingar där tolv bönder kämpar om vem som är bäst på att vara bonde. I tävlingen kommer bönderna till exempel att mjölka kor under tidspress, köra traktorrace och gissa vikten på grisar. En utav de tävlingar som produktionen tror kommer bli roligast att titta på är ko-memory. Tävlingen går till lite som det låter. Bönderna måste para ihop de rätta korna och för det otränade ögat kan det vara väldigt svårt att skilja olika kor åt. Den som vinner tävlingen får en prissumma på en kvarts miljon kronor och för att vinna måste deltagarna ta sig genom olika tävlingar. Deltagarna är i olika åldrar, där den yngsta är 18 år och den äldsta 58 år. Programledaren för programmet blir Gunde Svan, skriver TV4.